slekt.no Nybegynner

 


De laaange debattene

bilde(05.01.07) Det finnes mange digitale diskusjonsfora for norske slektsgranskere. De fleste debatter som startes får et kort liv. Etter noen få innlegg stopper debatten. Men det finnes debatter som lever lenge. Vi har funnet noen av de lengste.

Av Lars H Alstadsæter (05.01.2007)

Digitalarkivets brukerforum er ett av stedene for de lange debatter. Her er noen av de lengste debattene der:



“Kven var Ludvik Holberg sine besteforeldre på far og morsida?” Det spørsmålet stilte Nils Tore Leivdal 9. april 2006. Til nå har det blitt lagt inn 285 innlegg i den debatten, og det har vært nesten 7.000 oppslag på denne debatten. I dag handler debatten om helt andre spørsmål enn Ludvig Holbergs aner.



6. september 2003 stilte Arne Kvitrud et spørsmål om Erik Erikson Orm fra Stavanger. Det er snart tre og et halvt år siden det spørsmålet ble stilt. I løpet av disse årene har det blitt lagt inn 253 svar, og saken har blitt lest mer enn 10.000 ganger. Siste svar - foreløpig - ble lagt inn 10. januar 2007. Og debatten handler nå om gamle segl.



Debatten over alle debatter på Digitalarkivets brukerforum er debatten om Harald Hårfagre som ane. Eva Lillian Vedahl var ikke klar over hva slags debatt hun startet da hun 24. november 2000 skrev følgende: “Mange slektsgranskere håper vel at de finner kongelig blod i sine aner, men hvor mange er det i Norge som egentlig stammer fra Harald Hårfagre”. Til nå er det skrevet 425 innlegg i denne debatten. Debattinnleggene er lest nesten 22.000 ganger.



I fjor var det Ibsen-år. Og spørsmålet om Henrik Ibsens uekte barnebarn har til nå resultert i nesten 200 innlegg og vel 9.000 oppslag.



Et annet populært diskusjonsforum er DIS-Norges Slektsforum, men her blir det på langt nær så lange debatter. Dessuten er diskusjonsforumet delt opp i så detaljerte grupper at det er vanskelig å holde oversikten. Spørsmål om slektsdataprogram har alltid vært et populært diskusjonstema i DIS-Norge, men den lengste debatten her kan kun skilte med 22 innlegg og vel 1.200 oppslag. Det er bare småtteri i forhold til Digitalarkivets brukerforum.



I tillegg til disse to mer omfattende og generelle foraene finnes det mange mer spesielle diskusjonsgrupper. For eksempel har brukere av slektsdataprogrammet TMG et slikt forum. Der har debatten den siste tiden handlet om oversettelse av det amerikanske begrepet “2nd cousin 2 times removed”. Det har resultert i et titalls innlegg. Også bruker av slektsdataprogrammet Legacy har et eget forum. De fleste spørsmålene som stilles her leses vel 100 ganger, og det dukker opp et par-tre svar. Og slektsdataprogrammene Embla Familie og slekt, og Brother’s Keeper har egne diskusjonsfora hos Rootsweb. Begge disse forumene får vel 100 innlegg i måneden, og de er nyttige verktøy for brukerne av programmene.



Det finnes også flere andre norske diskusjonsfora for slektsgranskere, men de fleste av disse er svært små.



Nyttige lenker:

Digitalarkivets brukerforum
Digitalarkivets arkivforum
DIS-Norges Slektsforum
TMGs norske brukerforum
Legacys norske brukerforum


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: