slekt.no Nybegynner

 


TEST: Disgen 8.1a

Disgen var for noen år siden et av de beste dataprogrammene for slektsgranskere, men de siste årene har dette svenske programmet havnet noe i bakleksa. Programmet har allikevel så mange fordeler at det er vel verd å vurdere. I fjor høst ble programmet oppdatert fra versjon 8.0 til 8.1a. Programmet er blant de beste til å lage utskrifter - også på norsk.

Av Lars H Alstadsæter (19.01.2006)

Versjon: 8.1a
System: PC / Windows 95, 98, 2000, XP
Utgitt: 2005
Språk: Svensk, men utskrifter på norsk (B/N)
Pris: SEK 600 kr + medlemsskap SEK 100 kr
Vurdert: januar 2006



Vår vurdering:



Installering av programmet og import av en Gedcom-database gikk greit på vår test-PC. Sammenlignet med versjon 8.0 har 8.1a god stabilitet.



På noen områder har programmet fått funksjonalitet på linje med mange andre programmer, men det går i stor grad ut over brukervennligheten. Det blir mange tastetrykk og “bortgjemte” knapper for å få til f. eks registrering av flere kilder for en hendelse. For en hobbyslektsgransker kan det kanskje være nok å registrere ett navn på hver person, en kilde for hver opplysning og en utgave av hver hendelse. Programmet har fortsatt for mange begrensninger når det gjelder ulike typer hendelser (f. eks født, død osv). Hvis disse begrensningene ikke er et problem for deg, da har Disgen flere fordeler som gjør programmet attraktivt. Men for brukere som trenger stor grad av fleksibilitet, så finnes det andre programmer som er bedre.



For “avanserte” brukere som ønsker å bruke Disgen er det til en viss grad mulig å registrere flere like hendelser (f. eks to fødselsdatoer), men det er umulig å gjøre en av disse til “primærhendelse”. Fortsatt er det altså kun mulig å registrere ett navn for hver person. Det er mulig å legge inn flere personnavn i tekstfelt, men det er ikke godt nok. Det er mulig å manipulere med de hendelsene som finnes, men det er kronglete og omstendelig.



Disgens mest opplagte fordeler er for det første at programmet er blant de beste på ulike typer utskrifter. Både oppsettet av utskriftene, mulighetene til å tilpasse disse, og ikke minst eksporten til “ekte” RTF (filer som kan hentes inn i et tekstbehandlingsprogram). Disgens “ekte” RTF gir brukeren gode muligheter til ytterligere bearbeiding i f. eks MS Word.



Disgen er på mange måter et lettlært og intuitivt program. Noen funksjoner og skjermbilder er som nevnt litt bortgjemt, men hovedinntrykket er godt og oversiktlig.



Menyer og hjelpetekster er på svensk. Brukeren kan selv velge blant en rekke språk for faste datafelt og utskrifter. Bokmål (kalt norsk i programmet) og nynorsk er blant disse.



Konklusjonen er at Disgen 8.1a fortsatt har et stykke å gå før programmet er på høyde med de beste, men programmet scorer fortsatt bra på utskrifter og på brukervennlighet for den som ikke trenger å bruke de mest avanserte mulighetene.

Nyttige lenker:

Våre sider om Disgen
Produsentens hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon